Bronhitis
Akutni bronhitis je zapaljenje sluzokože bronhijalnog stabla, praćeno kašljem i iskašljavanjem. Javlja se uglavnom u toku ili neposredno posle akutnih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, najčešće za vreme zimskih meseci. ako ste kašljali tri meseca u zadnje dve godine, situacija je ozbiljnija - imate hronični bronhitis. To je najčešće bo...
Akutni bronhitis je zapaljenje sluzokože bronhijalnog stabla, praćeno kašljem i iskašljavanjem. Javlja se uglavnom u toku ili neposredno posle akutnih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, najčešće za vreme zimskih meseci. ako ste kašljali tri meseca u zadnje dve godine, situacija je ozbiljnija - imate hronični bronhitis. To je najčešće bolest pušača i u osnovi je trajna iritacija disajnih puteva koji na tu trajnu iritaciju duvanskim dimom i drugim inhaliranim supstancama reaguju svojim odbranbenim mehanizmom, pojačanom sekrecijom sluzi. Akutni bronhitis mogu izazvati različite mineralne ili biljne prašine, isparenja jakih kiselina, amonijak, duvanski dim. Faktori kao što su: izloženost respiratomim iritansima, hladnoća, zamor, loša ishrana, dovode do pada imuniteta i doprinose nastanku infekcije.Akutni bronhitis postavlja se na osnovu simptoma i znakova. Fizikalni pregled, pregled ispljuvka i spirometrija dodatno pomažu u dijagnostici. Prevencija protiv bronhitisa: čili, beli i crni luk, senf, ren, biber i drugi ljuti začini, koji olakšavaju iskašljavanje. Ljuta hrana smanjuje otečenost sluzokože i ubrzava ozdravljenje, pomaže odstranjivanju nadražujućih supstanci. Ishrana bogata vitaminom C je posebno važna za pušače. Oni imaju najveći rizik da dobiju hronični bronhotis. Unos veće količine tečnosti olakšava razvodnjavanje sekreta. Zato su pileća supa i čorba odličan lek za bronhitis. Takođe treba unositi što više masne morske ribe, kao i već napomenutog crnog i belog luka, a izbegavati hranu koja podstiče zapaljenje: kukuruzno i suncokretovo ulje, masno crveno meso, kao i mleko.
Više

Bronhitis 

Postoji 1 proizvodi.
Beta-karotin sa antioksidantnim dejstvom, kao izvor provitamina A prirodnog porekla. U slučaju manjka vitamina A, preporučuje se njegova pojačana upotreba.
1 870 din
Na zalihama
Prikaz 1 - 1 od 1 artikla