Klimaks ili Menopauza

Iz doba plodnosti žena postepeno prelazi u jedno novo razdoblje svoga života, koje se naziva, prelazno doba, klimakterijum, klimaks ili menopauza. Između 45 i 50 godine, ređe ranije ili kasnije, mesečno pranje, menstruacija, dolazi u nejednakim razmacima, a trajanje i jačina krvarenja se menjaju, neke žene imaju dugotrajna i obilna krvarenja, a kod nekih se jedva pokažu. U isto vreme javljaju se i druge teškoće:

Žena povremeno oseća navalu krvi u glavu

•Naizmenično je obuzimaju vrućina i zima, a zatim je obliva znoj

•Osećanje opšte klonulosti

Mnogi od simptoma mogu biti ublaženi zdravijim načinom života i uzimanjem određenih dodataka ishrani poput preparata Menopausal Formula koji predstavlja biljni preparat, namenjen upravo ženama u ovom dobu, napravljen prema njihovim potrebama.

Calivita Menopausal Formula, Pakovanje od 135 kapsula

Pored toga, u menopauzi,često oseća gušenje ili jako lupanje srca, trpi od nesanice, glavobolje, jako se uzbuđuje, menja raspoloženje… Obično se i ženi menja i spoljašnji izgled:

•Ona se ugoji

•Trbuh joj je napet i povećan

•Više puta misli da je zatrudnela

•Glas joj postaje dublji

•Nausnice više izražene…

Sve ove promene ne nastaju od jednom, nego se postepeno nižu jedna za drugom, kad kad u toku nekoliko godina.

Uzrok tome je izmenjen rad u jajnicima. Stvaranje mehurića i izbacivanje jajašca ne dešava se više redovno, svakih 28 dana, kao u doba polne zrelosti. Prema tome, i izlučivanje sokova u klimaksu ili menopauzi, hormona, koji upravljaju radom ostalih polnih organa i daju ženi ženstven izgled nije više ravnomerno, nego se oni izlučuju čas u manjim čas u većim količinama. Usled toga promeni se red menstrualnog ciklusa, tj. dolazi do neredovnog krvarenja, do postepenog kržljanja ostalih polnih organa (materice, usmine…), kao i do drugih telesnih i duševnih promena.

Menstruacija postepeno sasvim prestane, opisane teškoće gube se jedna za drugom, žena opet stekne telesnu i duševnu ravnotežu. Doba plodnosti je završeno, žena obično ne može više da rađa (poznati su samo vrlo retki slučajevi trudnoće posle prestanka menstruacija).

Neke žene tek nakon menopauze (klimaksa) telesno ojačaju i mogu da izdrže velike napore. Međutim, za vreme menopauze (klimaksa) i u godinama posle toga, javljaju se kod nekih žena vrlo ozbiljni poremećaji i oboljenja, naročito na polnim organima.Prestankom rada jajnika poremećena je celokupna ravnoteža u organizmu, te mnoge bolesti dolaze sada jače do izražaja (bolesti zglobova i organa za varenje). Osim toga, dok traje menopauza (klimaks) često se pogoršavaju postojeće manje smetnje na polnim organima ili se javljaju nova oboljenja. Tako, na primer, lučenje iz vagine ili „belo pranje“ više puta se pojačava u velikoj meri i prouzrokuje ojed ili svrab na spoljnim polnim organima ili među bedrima. Poznato je da se u tim godinama najčešće javlja teška i opaka bolest rak, bilo na kojem delu polnih organa (najčešće na materici). Menopauza (klimaks) može da nastane i u mlađim godinama kao posledica poremećaja u radu ženskih polnih žlezda ili kao posledica oboljenja ženskih polnih organa, odnosno kada se zbog raznih izraštaja i oboljenja operacijom odstrane ženske polne žlezde i materica. U ovim slučajevima govori se o preranom klimaksu (climacterium praecox) a teškoće su još obično jače izražene nego kod prirodnog klimakterijuma. S obzirom na današnje mogućnosti lečenja i ove smetnje se ublažavaju i postepeno sasvim isčeznu. Polagano gašenje dela polnih organa ne znači i prestanak svake brige za održavanje zdravlje žene. Naprotiv, u menopauzi (klimaksu) žena mora da bude stalno na oprezu i da na vreme uoči sve probleme, koje se ne mogu prepisati samo prelaznom dobu nego mogu biti prvi znaci nekog ozbiljnijeg oboljenja.