Selen

U odbrani organizma pored vitamina i antioksidanata učestvuju i oligoelementi. Selen je sastavni deo enzima glutation peroksidaza. Ovaj enzim vezuje veoma agresivne peroksi radikale. Za taj proces potreban je i vitamin B6 i pored toga za stvaranje glutationa treba i unos aminokiselina da bude na potrebnom nivou.

Izvori:

Sadržaj selena u hrani zavisi od nivoa selena u tlu na kojem je biljka rasla ili gde je životinja pasla. Finska, Novi Zeland i Kina smartaju se siromašne selenom, dok Japan, SAD, i Kanada se smatraju za zemlje bogate selenom.

Najviše selena ima u brazilskom orahu, plodovima mora (rak, školjke, tunjevina), životinjskim iznutricama, živinskom mesu i crvenom mesu, kao i belom luku, crnom luku, mlečnim prerađevinama, u puteru, u citrusima, u avokadu, u paradajzu, brokoli, pivskom kvascu, sočivu, klicama žita i u integralnim žitaricama.

Zbog antioksidativnog dejstva sudeluje i u sprečavanju nastanka tumora, srčanih oboljenja, katarakte, vaskularnih bolesti i razvoja žute mrlje u oku.

Tumori

Ispitivanja na Cornell University i Universitu of Arizona koja su trajala 5 godina dokazano je da se sa dnevnom dozom selena od 200Kg smrtnost od raka prostate smanjuje za 65%, rizik od raka debelog creva i anusa za 58%, rak pluća za 46% i rizil od ostalih vrsta kancera za 39%. Druga ispitivanja ukazala su na dejstvo selena protiv raka jajnika, grlića materice, bešike, grkljana, trbušne maramice, jetre i leukemije. Ispitivanja vršenim na velikom broju obolelih od raka utvrđeno je da se kod ljudi čiji je organizam imao manje selena razvilo daleko više zloćudnih tumora i da se nakon terapije u mnogo više slučajeva javili ponovo tumorii metastaze. I smrtnost je takođe bila mnogo veća nego kod osoba koje su imale selena u organizmu na većem nivou.

Srčana i koronarna oboljenja

Selen može umanjiti rizik od moždanog i srčanog udara. Sprečava nastanak tromba u krvnim sudovima, povećava HDL – dobar holesterol. Ako je nivo selena u organizmu nizak povećava se rizik od  visokog krvnog pritiska i od razvoja hroničnih bolesti. Nadoknada selena u organizmu potrebna je naročito kod pušača, bolesnika koji pate od vaskularnih bolesti, ali zbog prevencije za svakoga je važno da unosi količinu koja je potrebna.

Imunitet

Selen pomoću enzima glutation-peroksidaza deluje na nekoliko činioca imuniteta, između ostalog na stvaranje belih krvnih zrnaca i njihovu aktivnost, na funkcionisanje žlezda kod novorođenčadi.

Sprečava dejstvo virusa izazivača herpesa , gripa i psorijaze. U nedostatku selena virus koksaki B3 izaziva oštećenje srčanog mišića, a smrtnost obolelih od AIDS-a se izuzetno povećava.

Selen u kombinacijom sa vitaminom E smanjuje upale i ublažava simptome reumatske upale zglobova, psorijaze, kožnih oboljenja i ekcema.

Selen je potreban za izlučivanje hormona štitne žlezde.

Dodavanjem selena povećava se pokretljivost spermatozoida i povećava se šansa za oplodnju.

Ako je nizak nivo selena u organizmu veća je verovatnoća da se kod bolesti koje ugrožavaju život jave kritična stanja, kao što su sepsa, šok, upala pluća, organska insuficijencija, oštećenje tkiva nakon ponovnog pokretanja cirkulacije.

Nedostatak selena i predoziranje

U slučaju nedostatka selena javlja se slabost mišića i umor, oboleva srčani mišić, javlja se bol, na noktima se javljaju linije. Kod težih slučajeva raste rizik od oboljenja imuniteta i od razvoja upale kože. Može da se zaostane u rastui u polnom sazrevanju, smanjuje se moć oplodnje i začeća.

Kod predoziranja javljaju se problemi sa niktima, maljavost, povećano znojenje, dah sa mirisom belog luka, nagon na povraćanje, upala kože, upala nerava, nervoza, depresija.

Pogledajte sve preparate iz sekcije Minerali za zdrav Život