Kondilomi Slike, Simptomi i Lečenje

Marko Petrovic,

Šta su kondilomi?

Kondilomi ili polne bradavice su izrasline na koži u genitalnoj regiji i oko anusa, mekane na dodir i njihova površina može dabude ravna, šiljata, sa teksturom kao karfiol, bela, bleda ili roze boje. Iznad ili ispod kože. Izazivaju ih odredeni tipovi humanog papiloma virusa (HPV). Jedino lekar pregledom sa sigurnošcu može da utvrdi da li imate kondilome ili ne.

Najcešce rastu na više nego jednom mestu i mogu da rastu u grupama. Ima ih u svim veličinama, od sasvim malih do velikih. Kondilomi su najcešce bezbolne izrasline ali dešava se da izazivaju svrab.

Genitalne bradavice se najcešce razvijaju 6 nedelja do 6 meseci nakon infekcije, ali to može da traje i duže.

Najcešce i najbrže se razvijaju kada imuni sistem oslabi.

Kondilomi ili polne bradavice pojavljuju se na sledećim mestima.

Kondilomi kod žena mogu da se pojave:
● U spoljašnjem i unutrašnjem delu vagine
● Na usnicama, grliću materice ili preponama
● Okolo i u unutrašnjosti anusa


Kondilomi kod muškaraca se mogu razviti:
● Kondilomi na penisu
● Na mošnicama, preponama ili butinama
● Okolo i u unutrašnjosti anusa

 

Uzroci nastajanja kondiloma

Ukoliko imate kondilome znajte da niste usamljeni. Kondilomi ili genitalne bradavice jedna su od vodećih polnih bolesti u svetu. Razlog široke rasprostranjenosti leži u načinu prenošenja. Naime, humani papiloma virus (HPV) koji je i uzročnik ove bolesti, prenosi se veoma lako i to kontaktom kože na kožu. Smatra se da je skoro svaka seksualno aktivna osoba u nekom trenutku bila zaražena nekim tipom HPV virusa, ali da se samo kod 4 odsto njih javljaju komplikacije.

S obzirom na to da seksualna penetracija nije jedini način prenošenja ovog virusa, kondilomi se mogu naći ne samo na genitalijama, već i u oralnoj regiji i u predelu anusa.

Do sada je otkriveno oko 100 oblika  humanog papiloma virusa, ali samo 40-ak vrsta može uzrokovati pojavu kondiloma. Sigurno da polne bradavice nisu bezazleno oboljenje, ali ponekada se simptomi neće javiti na prvu loptu. Mogu da prođu nedelje, meseci, pa čak i godine dok se ova bolest ne manifestuje. Jasne slike da su u pitanju polne bradavice nema, sve do pojave prvih simptoma.  Za to vreme, inficirana osoba, kod koje nema vidljivih simptoma postaje prenosnik ove bolesti.

I u Srbiji ova bolest je poprimila oblik epidemije. Humani papiloma virus postoji kod čak 1,2 miliona stanovnika. Odnosno, svaki četvrti građanin Srbije je zaražen ovim virusom. Ginekolozi upozoravanju da je ovakva statistika zaraženih u Srbiji alarmanta i da se broj obolelih iz godine u godinu povećava.

Kako se prenose kondilomi?

Kondilomi se ne prenose samo seksualnim putem!

Genitalni HPV prenosi se bilo kojim oblikom polnog kontakta­ uglavnom direktnim kontaktom s inficiranim grlićem materice, stidnicom, penisom ili anusom, čak i blagim dodirom dve sluzokože, bez pravog odnosa, ali se virus može preneti i indirektnim putem, preko nekih predmeta zajedničke upotrebe, odeće, toaleta, solarijuma, salona za depilaciju.

Najveći problem je što osobe koje imaju HPV virus koji je izazivač kondiloma nemaju nikakve simptome i samim tim nemaju svest da mogu drugu osobu da zaraze. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo HPV-om. U srbiji još uvek nije urađeno pouzdano istraživanje, ali su procene da ne odstupamo od svetskog proseka. 

Kondom ne predstavlja sigurnu zaštitu od kondiloma. 

Kondilomi koji su sitni ili potkožni postaju vidni nakon izvesnog vremena. Ovo je jedan od razloga​ zašto se nakon terapije ponekad kondilomi vraćaju!

 

Kondilomi kod žena

Zbog anatomskih i fizioloških razloga humani papiloma virus ima povoljnije uslove za razvijanje kod žena. Statistički gledano, slika nije baš pozitivna. Smatra se da od tri žene, dve sigurno imaju polne bradavice. Kod žena kondilomi se najčešče javljaju u predelu vagine ili anusa. Može da zahvati predeo oko vulve, spoljne i unutrašnje usmine, ali i cerviks. Međutim, nije isključeno da se kondilomi mogu naći i na jeziku, u grlu, u ustima ili na usnama. Prvi najčešći simptomi koji prate ovu bolest jesu peckanje, svrab, promene na vagini, a nekada kondilomi izazivaju i vaginalno krvarenje. Jedini način da se dođe do ispravne dijagnoze jeste pregled kod lekara. Pored preporuke načina lečenja, kada su kondilomi u pitanju, ginekolog će sigurno uraditi Papa test.  Na taj način će se utvrditi da li postoje ćelije HPV-a.

Nekoliko vrsta humanih papiloma virusa, svega 4-5, mogu da izazovu tumor grlića materice. Na osnovu dosadašnjih pokazatelja čak 70 odsto svih tumora grlića materice izazvano je određenim tipovima HPV virusa, a čak u 99 odsto svih tumora grlića materice nađena je infekcija humanim papiloma virusom. Međutim, slika nije tako dramatična i nije uvek slučaj da će se tumor razviti ako se reaguje na vreme. 

Žene koje su u nekom periodu imale promene na cerviksu, ali su i imale ovu polnu bolest, trebalo bi da pregled kod  ginekologa obavljaju svakih šest meseci.

Kondilomi kod muškaraca

Ova polno prenosiva bolest podjednako pogađa i muškarce i žene. Međutim, muškarci su u većini slučajeva prenosnici humanog papiloma virusa, a kada se jave kondilomi obično imaju oblik rozikastih bradavica, šiljastih ili zaobljenih. Mogu se naći na korenu penisa, kožici, uretri, na samom anusu ili unutar njega. Najčešće izazivaju svrab i peckanje. Jedan od simptoma ove bolesti mogu biti i teškoće koje se javljaju pri mokrenju. Jedini način da se utvrdi postojanje ove polno prenosive bolesti kod muškarac jeste lekarski pregled. Za muškarce ne postoje testovi koji sa velikom pouzdanšću mogu utvrditi postojanje HPV virusa, već se to utvrđuje fizičkim pregledom.

U manjem broju slučajeva humani papiloma virus može kod muškaraca dovesti do pojave tumora penisa.

Unutrašnji kondilomi

Ova vrsta polne bolesti javlja se ne samo na spoljašnjim delovima genitalija, već se može naći i u unutrašnjosti anusa, grlića materice, a kod muškaraca u uretri. Takođe, kondilomi se mogu naći i u ustima. S obzirom na to da se ne mogu videti golim okom, jasna klinička slika moguća je tek nakon kolposkopskog nalaza.  Ono što dodatno otežava lečenje jeste što simptomi najčešće izostaju. Tek ponekad je moguće vaginalno krvarenje ili pak kod muškaraca bol pri mokrenju. Zato je redovan pregled jedini način da se sazna da li je ova vrsta polne bolesti prisutna. Nakon što se utvrdi postojanje unutrašnjih kondiloma, kao i koji humani papiloma virus u pitanju lekar može predložiti dalje lečenje. Ponekad ako je u pitanju humani papiloma virus koji ne može da prouzrukuje komplikacije, moguće je da će primena vaginaleta biti sasvim dovoljna.

Kako se zaštiti od kondiloma

Smatra se da je u svetu prava epidemija ove polne bolesti. I to baš iz razloga jer se humani papiloma virus prenosi vrlo lako. Dovoljan je kontakt kože i sluzokože pa da se osoba inficira. Zato, kondom nije najsigurniji način zaštite od HPV virusa. Jedina preporuka može biti da ne menjate često partnere. Pored toga, najbolji način da se spreči pojava kondiloma jeste redovan pregled.

S druge strane, lekari ističu da iako se neka osoba zarazi HPV virusom i nema jasne kliničke slike, postoji mogućnost da virus nikada ne odreaguje. Pitate se kako je to moguće? Upravo, zdravom ishranom, dodacima vitamina i suplementima koji će vaš imuni sistem uvek držati na visini zadatka. Naime, dok je vaš imunitet stabilan moći će u svakom trenutku da se izbori sa ovim virusom.

 

Napredak u medicini ogleda se i u otkiću vakcine koja štiti od određenih vrsta HPV virusa. Iako Gardasil postoji od 2006. godine, a tek poslednjih nekoliko godina se intenzivno priča o  ovoj vakcini. Ova vakcina štiti od devet oblika HPV virusa koji ne samo da izazivaju polne bolesti, već mogu da dovedu do tumora grlića materice, anusa, vulve. Namenjena je devojkama od 12-26 godina. Međutim, neke studije pokazuju da je Gardasil bio izuzetno efikasan i kod žena koji su i ranije imale problema sa kondilomima.

Lečenje kondiloma kući prirodnim putem

Kondiloma se možete rešiti u ordinaciji ili kući.

Kako će se lečiti kondilomi zavisi od konkretne situacije. Na osnovu iskustva mi preporučujemo jedan od ova dva preparata Papiloma kremu ili Staroplaninski melem za kondilome, ili njihovu kombinaciju. Ukoliko niste sigurni koji preparat je najbolji za vas, pozovite nas radi konsultacija na 0658998800.

-------------
--------------

Postoji više proizvoda koji mogu sa se koriste za lecenje kondiloma, neki od njih mogu da se koriste za lecenje kondiloma kući, dok se drugi koriste uz pomoc lekara.

Spaljivanje kondiloma i slicne metode se vrše od strane strucne osobe i predstavljaju uklanjanje simptoma, dok izvor infekcije ostaje, tako da je potrebno pomoci organizmu da se imunitetom izbori sa infekcijom.

Najveći problem raznih metoda spaljivanja/smrzavanja/laserskog uklanjanja/hiruškog uklanjanja je to što se oni fokusiraju na kondilome koji su se već pojavili iznad površine kože, dok su oni nevidljivi (ispod površine kože) netaknuti i ubrzo prouzrokuju ponovno pojavljivanje i ponovno spaljivanje i tako u krug. 

 

Uklanjanje kondiloma prirodnim putem pomoću prirodnih preparata se vrši lokalno, jednostavnim nanošenjem na regiju koja je zahvaćena kondilomima ili polnim bradavicama. Ovakav način lečenja je bezbolan i jednostavan, bez ožiljaka kod žena i muškaraca. Terapija se može primenjivati kod kuće. Period trajanja terapije je individualan​, zavisi od više faktora kao na primer: koliko dugo osoba ima kondilome, da li radi na jačanju imuniteta, i dr.

**Važno​: Bez obzira na odabran metod skidanja kondiloma potrebno je raditi na jačanju imuniteta. Kondilomi su samo posledica, potrebno je efikasno delovati na sam uzrok nastanka!

Ukoliko se ne leče, kondilomi mogu:

● Nestati
● Ostati nepromenjeni
● Uvećati se u broju i veličini

 

Kondilomi lečenje kod kuće

Alternativne metode koje neki koriste za kućno lečenje ove bolesti mogu biti od velike pomoći. Naravno, pre bilo kakvog započinjanja tretmana najpre se treba posavetovati sa lekarom. Iz iskustva onih koji su pribegavali prirodnim metodama, obično su se za taj vid lečenja odlučili nakon što su im se kondilomi vraćali i po nekoliko puta. S druge strane, u pitanju su neinvazivne metode koje sigurno nisu bolne. Pomoć prirodnih preparata postoji kao jedna od opcija za uklanjanje ovih neprijatnih polnih bradavica.

Lečenje kondiloma kantarionovim ulje:

Poznato je već da kantarion ima anti-bakterijsko i anti-virusno dejstvo, pa tako može da se upotrebljava i u borbi protiv kondiloma. Tako se može primeniti ne samo na spoljašnje već i na unutrašnje polne bradavice. Natopljenom vatom kantarionovim uljem možete mazati one spoljne delove na kojima se nalaze kondilomi. Vaginalete na bazi kantarionovog ulja mogu biti veoma efikasno sredstvo pri eliminisanju unutrašnjih kondiloma.

Lečenje kondiloma sirćetom:

Jabukovo sirće ima istu ph vrednost kao i koža, pa sigurno ne možete dodatno da isušite kožu ili je oštetite. Natopite parče vate sirćetom i držite na mestu koje su zahvatile polne bradavice.  Tretirajte oštećeno mesto 10-15 minuta. Ovaj vid lečenja nije preporučljiv da se praktikuje duže od 2-3 nedelje.  Pre nego što se odlučite da se protiv kondiloma borite sirćetom proverite da li ste možda alergični na jabukovo sirće.  Isti ovaj postupak moguće je primeniti i kada je u pitanju obično alkoholno sirće.

Lečenje kondiloma Papiloma kremom

Ova krema namenjena je za lečenje spoljašnjih kondiloma, a koji se nalaze na koži ne duže od 2-3 meseca. Zahvaljujući idealnoj mešavini biljaka, pčelinjeg voska i maslinovog ulja, predstavlja bezbolan način za uklanjanje ove bolesti.  Promene su vidljive već nakon prve upotrebe, a još jedna prednost Papiloma kreme je što ne ostaju ožiljci i fleke. Preporuka je da se ova krema koristi dva puta dnevno- ujutro i uveče. Papiloma krema nanosi se na obolele regije koje su prethodno oprane i osušene. Ova preparat nije štetan kako za dojilje tako i za trudnice.

Lečenje kondiloma Staroplaninskim melemom

Staroplaniski melem postoji kao izuzetno delotvorna metoda u uklanjanju spoljašnjih kondiloma. U svom sastavu ima različita eterična ulja i macerata tri vrste biljaka bršljena, čuvarkuće i divlje nane. Ova terapija je potpuno bezbolna, a melemu treba svega 2- 3 minuta da se osuši, pa nije potrebno da dodatno zaštitite obolelo mesto. Prema preporukama proizvođača, ovaj melem neophodno je koristiti minimum dva meseca kako bi se kondilomi u potpunosti povukli. Ipak, Staroplaninski melem nije namenjen svima. Osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice, kao i osobe mlađe od 10 godina ne bi trebalo da koriste ovaj preparat.

Sigurno da je lekarski pregled najbolji način da se utvrdi postojanje kondiloma i humanog papiloma virusa, te se često dešava da lekari preporuče i nešto invezivnije metode kako bi se odstranila ova bolest. Međutim, ukoliko nisu u pitanju polne bradavice koje s brzo šire, preporučuju se češći pregledi

Najčešće su u pitanju kritoterapija, lasersko uklanjanje kondiloma, elektrokauterizacija. Međutim, kada sve ove medicinske izraze zamenite onim koji najbolje opisuju ove metode, takve slike tretmana umeju mnoge da zaplaše. Ovi tretmani ne samo da mogu da budu bolni, već oporavak od njih traje nekoliko dana, a niko ne može da vam garantuje da ste se u potpunosti oslobodili kondiloma.

Kritoterapija kao vid lečenja ne samo ove bolesti , već u medicini postoji već 20 godina. Najčešće, kada je u pitanju ova vrsta polne bolesti, primenjuje se za skidanje kondiloma koji se nalaze u blizini anusa. Međutim, ako su kondilomi isuviše rasprostranjeni, ne preporučuje se ova metoda. Ceo postupak se svodi na to da se obolela mesta zamrzavaju tečnim azotom, pa se potom odmrzavaju. Koliko puta će se ovaj postupak ponoviti zavisi od veličine bradavica. Ipak, pregledi mogu pokazati da se kondilomi nalaze duboko u anusu, podalje od otvora, pa je moguće da će biti potrebno uraditi i nekoliko tretmana.  S druge strane, uklanjanje ove polno prenosive bolesti kritoterapijom može izazvati peckanje tokom samog procesa. Vreme oporavka nakon ove metode je nekoliko nedelja. Postoji mogućnost da će se javiti otok, blaži polovi, pa čak i plikovi.

Lasersko uklanjanje kondiloma se najčešće primenjuje ukoliko se klinička slika obololeg nije promenila čak ni nakon upotrebe medikamenata. Međutim, ni nakon laserskog uklanjanja polnih bradavica neće izostati povremena peckanja, osetljivost obolelih delova, a nekada se može javiti i sekret. Iako postoji mnogo drugih invazivnih metoda, ova metoda se najčešće preporučuje trudnicama. S druge strane, imajte na umu da je ovo jedna od skupljih opcija za uklanjanje kondiloma, da je njen učinak u procentima 50 odsto.

 

Elektrokauterizacija, predstavlja spaljivanje kondiloma visoko-frekventnom strujom. Kada pročitate ovako nešto sigurno vam je u glavi slika veoma bolne metode. Međutim, uklanjanje bradavica na ovaj način primenjuje se uz lokalnu ili totalnu anesteziju. Postoji mogućnost da nakon završenog tretmana ostanu ožiljci. Ipak, kažu, da je učinak elektrokauterizacije efektan čak u 83 odsto slučajeva. Takođe, redovni pregledi su pokazali da se kod osoba koje su se odlučile za ovu metodu kondilomi vraćali duže od šest meseci.

Da bi se primenio bilo koji od ovih invazivnih metoda lečenja ove polne bolesti neophodno je da se pregled obavi u stručnoj ambulanti, gde bi lekar utvrdio koji od ovih tretmana bi bio najefikasniji. To naravno podrazumeva da se bilo koja od ovih metoda obavlja u lekarskoj ambulanti. Ono što treba uvek imati na umu, bilo kojim tretmanom rešava se samo problem neprijatnih kondiloma jer humani papiloma virus ostaje u organizmu.

Iako se kondilomi tretiraju, HPV virus može ostati. Ovo je jedan od razloga zašto se kondilomi ponovo vraćaju!

HPV virus

Humani Papiloma virus ili HPV virus je naziv grupe virusa koji uključuje preko 100 vrsta ovog virusa, od kojih preko 40 tipova se prenosi seksualnim kontaktom, neki od njih izazivaju bradavice na razlicitim delovima tela, kao na primer na rukama ili stopalima, drugi tipovi su među uzročnicima raka, dok treci su uzroci polnih bradavica ili kondiloma. Vrste HPV­a koji inficiraju genitalno područje nazivaju se genitalni HPV. Preko polovine seksualno aktivnih ljudi imaće HPV u nekom trenutku života. Većina ljudi ne bude ni svesna, a razlog je što HPV često nema simpotome i zna da se povuče iz organizma sam od sebe. Polne bradavice ili kondilomi su izrasline na koži u genitalnoj regiji i oko anusa i potreban je lekarski pregled da bi se pouzdano utvrdilo njihovo postojanje. Izazivaju ih određeni tipovi humanog papiloma virusa (HPV).

 

Koja je razlika između HPV vrsta niskog i visokog rizika?

Neke vrste HPV­a su među uzročnicima raka grlića materice i ovi tipovi se nazivaju visokorizični. Postojanje visokorizičnog HPV ne znači obavezno i rak grlića materice, ali može dovesti do njega. Najčešće visokorizični HPV ne pravi nikakve zdravstvene probleme i odlazi sam. Ginekolog prilikom pregleda i ppa testa može utvrditi ukoliko postoje promene na grliću materice. Preporučljivi su redovni ginekološki pregledi i papa testovi da bi se promene ustanovile u ranoj fazi.

HPV niskog rizika izaziva kondilome​, odnosno polne bradavice. Kondilomi se mogu oformiti nakon nekoliko nedelja, meseci ili godina od seksulanog kontakta sa inficiranom osobom.

Preporuka​: Ukoliko osećate ili vidite da imate neke promene uradite test. Testiranjem 100% možete utvrditi da li imate i koji tip HPV­a. Samo na ovaj način bićete sigurni koju vrstu terapije treba da primenite

Vecina genitalnih bradavica izazvana je jednim od dva tipa HPV-a, tipom 6 i tipom 11. Pojavljivanje kondiloma može da se može da se desi i u ustima. Kondilomi su izuzetno česta pojava.

Kako se zaštititi od HPV virusa?

● Korišćenje kondoma može smanjiti rizik od dobijanja polnih bradavica i raka grlića materice. Treba naglasiti da kondomi ne štite uvek od HPV­a jer ostaje regija koja je nepokrivena na koju se koža oslanja.

● Stalnost partnera može biti jedan od zaštitinih faktora

● Držite imunitet na optimalnom nivou. Jak imuni sistem držaće viruse podalje od vašeg organizma.

Pročitajte u nastavku teksta korisne savete za jačanje imuniteta.

Može li se izlečiti HPV?

HPV najčešće nestaje iz organizma sam od sebe, dok se najčešće lečenje kondiloma sprovodi sa velikom uspešnošću nestanka. Za sam HPV virus nema leka i ne postoje za sada zvanični priznati lekovi za lečenje svih tipova ovih virusa. Međutim, postoji vakcina koja se koristi u borbi protiv određenih tipova HPV virusa, o kojoj se detaljnije možete raspitati kod svog lekara.

 

Kako se tretiraju kondilomi? Polne bradavice ili kondilomi najčešće se uklanjaju ukoliko svrbe, peku ili stvaraju nelagodnost. Postoje nekoliko metoda uklanjanja kondiloma: prirodnim putem ­ korišćenjem krema i melema; uklanjanje kondiloma putem spaljivanja (lasersko, tečni azot i dr.). Spaljivanje kondiloma i slične metode se vrše od strane stručnih osoba i predstavlja uklanjanje kondiloma najčešće laserom ili tečnim azotom. Ovakav način uklanjanja kondiloma se vrši na poliklinici, u specijalizovanoj bolnici ili ordinaciji. U zavisnosti od rasprostranjenosti kondiloma, može se koristi i lokalna ili opšta anestezija. Vreme oporavka nakon operacije je najčešće 2­4 nedelje. Smatra se da lasersko uklanjanje kondiloma spada u sigurne metoda skidanja kondiloma u trudnoći.

Kondilomi slike 

Kondilomi slike u ranoj fazi

Sigurno ste i sami viđali  slike ovog oboljenja na internetu, ali postoji toliko različitih oblika kondiloma, da ne možete u prvom trenutku biti sigurni da je u pitanju baš ta bolest. Često, ako se ne leče duže vreme mogu imati tamniju boju, pa ih često mešaju sa običnim bradavicama ili mladežima.

Kondilomi nekada mogu izgledati skoro neprimetno. Odnosno da to bude samo jedna mala tačkica sa vrlo malom promenom boje kože. Vremenom dobijaju piramidalno izduženje. Obično su mekani na dodir, bledo roze boje, ali nekada mogu imati i teksturu karfiola.Ovakve slike kondiloma su česte kada je u pitanju infekcija kože. Međutim, situacija je drugačija kada se radi o polnim bradavicama u predelu vagine. Obično su u pitanju bele izrasline, pa sluzokoža postaje hrapava.  Sve dok ne dođe do simptoma kao što su svrab, peckanje, retko ko se odlučuje za pregled kod lekara.

Važno je napomenuti da su kondilomi samo manfiestacija HPV virusa. Ukoliko je imunitet dovoljno jak, humani papiloma virus se neće ispoljiti, odnosno organizam je dovoljno sposoban da se sam izbori sa njim.


          

          

 

 


Share this post



Translation missing: en.Sledeći post →