Alergija

Marko Petrovic,

Alergija se javlja zbog nesavrsenosti ili pada imunog sistema. Organizam reaguje na materiju iz našeg okruženja koja inače nije štetna. Materije koje izazivaju alergiju nazivaju se alergene.  Reakcija na alergene stvara upalu, astmu i druge simptome. Alergeni mogu biti: hrana, kozmetika, hemikalije, polen, prašina, grinje, lekovi, insekti...
Prema podeli mogu biti: 
-Na hranu: javlja se oralni alergijski sindrom u vidu peckanja u grlu, svraba na jeziku, natečenosti usana, ždrela. 
-Na lekove: javlja se najčešće osip svuda po telu osim na dlanovima i tabanima. Najgora reakcija na lek je anafalitički šok. Osim kože mogu biti i zahvaćeni respiratorni organi, kardiovaskularni, urinarni.
-Na insekte: javlja se posle uboda pčele, bumbara, ose, stršljena. Pri ubodu dolazi do crvenila i otečenosti tog dela tela, a kod osetljivih osoba  javlja se i koprivnjača, otok, mučnina, otežano disanje i gutanje, a može doći i do pada pritiska i gubitka svesti.
-Na sezonske i godišnje promene: javlja se od polena, grinja, životinja. Polenska se ispoljava u vidu svraba, konjuktivitisa, kijanja. 
Sve vrste alergija se leče drugačije. Najbitnije je izbegavati kontakt sa alergenima. Simptome alergije treba lečiti od početka, jer se godinama mogu pojačavati. Najviše ljudi dobije alergiju na polen. Njega je teško izbeći u proleće, jer se može zadržavati svuda pa čak i na odeći. Prostoriju u kojoj živi alergična osoba treba da provetrava kad nema vetra, jer je polen lako prenosiv, takođe treba ukloniti svo cveće iz prostora u kome živi.
Ambrozija je biljka koja izaziva najviše polenskih alergija. Njen polen je veoma jak i izaziva jake alergijske reakcije. Avgust je mesec kada počinju alergije na ambroziju, tada treba izbegavati šetnju po lepom vremenu, najbolje je posle kiše, tj treba izbegavati svaku šetnju po prirodi.

Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →