Pogledaj uvećano

Kantarionovo ulje

Novo

Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Spolja se primenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana...

350 din

Kantarionovo ulje

 

Biljka: Hypercium perforatum L.         Kantarion, Bogorodičina trava, Kantarion.

Porodica: Hypericaceae

Pakovanje 200ml


Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Spolja se primenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo, protiv strija, protiv gljivica. Ovo ulje može se i piti po 1 do 2 supene kašike 2 do 3 puta na dan za lečenje čira na želudcu i protiv depresije.

Kantarion je kod nas svima dobro poznat, jer se u narodnoj medicini često upotrebljava za pospešivanje izlučivanja mokraće, kod bolesti s visokom temperaturom i groznicom, tegoba s jetrom i žuči, mokrenja u krevet, histerija i u pubertetu. Crvenim uljem kantariona leče se rane, ogrebotine, opekotine i čirevi. Tokom poslednjih decenija stručnjaci su najviše pažnje posvećivali uticaju kantariona na najrazličitije vrste depresija, a kliničkim ispitivanjima su i potvrdili njegovo odlično delovanje.

Hyperici herba: U periodu cvetanja, od sredine juna do avgusta, beremo samo gornji deo zeleni, jer se u cvetovima i listovima nalazi najviše aktivnih supstanci. Osušena droga ima jedva osetan miris i blago gorak i opor ukus.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:

Raste na suvim travnatim obroncima, krčevinama, među žbunjem i na nasipima. Od srodnih vrsta ga najlakše razlikujemo po dvoivičnoj stabljici. U primorskim krajevima raste podvrsta kantariona s većim listovima koji se na obodima povijaju na dole. I nju koristimo za lečenje.

SRODNE VRSTE: Različite vrste kantariona s velikim cvetovima, koje u baštama i parkovima gajimo kao ukrasne biljke, nikada ne koristimo u medicini. I druge naše samonikle vrste kantariona nemaju takvo lekovito delovanje, pa ih ne upotrebljavamo.

SASTAV I AKTIVNE SUPSTANCE: Kantarion je vrlo dobro istražena lekovita biljka. U cvetovima i listovima nalaze se crveno obojeni naftodiantroni, posebno hipericin, koji je u tamnim tačkicama nagomilan po obodima zelenih listova, a najčešće pricvetnih. Važni su i flavonski i flavonolni glikozidi, a pre svih glikozidi kvercetina, poput hiperozida, rutina, kvercetina i izokvercetina. U cvetovima se nalaze biflavonidi (biapigenin i amentoflavon), kojih nema u drugim delovima biljke, a nema ih takođe nijedna druga vrsta kantariona. Količina tanina katehinskog tipa doseže i do 15%; droga uz to sadrži i procijanide. U žlezdama listova, koje se vide kao prozirne tačkice, nalazi se isparljivo ulje (0,1-1%) u kojem je pronađen metil-butenol. On se nalazi i u isparljivom ulju hmelja. U svežim delovima biljke, a  pre svega u zrelim plodovima, nalaze se floroglucinski derivati, na primer hiperforin (2-4%), koji su po svojoj strukturi slični aktivnim supstancama hmelja i deluju antibiotički.

DELOVANJE I UPOTREBA: Kliničkim istraživanjima je potvrđen uticaj kantariona ne deprersivna raspoloženja i endogene depresije u rasponu od lakih do srednje teških. Ovo delovanje ne zavisi od jedne, zasebne aktivne supstance ili od grupe sastojaka. Do poboljšanja simptoma bolesti dolazi zbog međusobnog farmakodinamičkog delovanja različitih sastojaka. Otkriveno je da hipericini pospešuju iskorišćavanje svetlosti, što je najočiglednije u zimskom periodu. Flavonoli sprečavaju razgradnju neurotransmiterskih supstanci, pri čemu se smanjuje broj receptora za serotonin. Antidepresivno dejstvo nastupa polagano – tek nakon dve nedelje primećuju se promene, koje se do četvrte  nedelje postepeno pojačavaju. Nedavno su stručnjaci otkrili i delovanje hiperforina na depresivna stanja. Relativno mali broj pacijenata ne reaguje na lečenje (tzv. Nonresponderi). Kantarion je biljni antidepresiv koji poboljšava raspoloženje i ublažava osećaj iscrpljenosti umora i beezvoljnosti. Na isti način pomaže i kod srednje teških depresija, bezrazložnog straha i poremećaja spavanja. Njegova upotreba se najviše preporučuje u zimskim mesecima, kada pomanjkanje svetlosti može da bude uzrok mnogih depresivnih stanja. Uspešno ga koristimo i kod dece i mladih koji imaju probleme sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiv je za žene u predmenopauzi, uzrasta od 40 godina i starije. I kod muškaraca koji su previše iscrpljeni usled napornog rada (burned out syndrom) lekovita kura s kantarionom poboljšava opšte stanje. Zbog tanina, drogu koristimo za ispiranje kod upala desni, rana, opekotina i promrzlina, kao i kod posledica tupih povreda. 

Related Products