Osteoporoza je poremećaj koji se javlja prilikom gubitka koštane mase. Ova bolest prouzrokuje stanjivanje i slabljenje kostiju, koje nastupanjem ove bolesti postaju lako lomljive. Retka je kod mladih ljudi, a česta kod starijih, naročito žena u menopauzi koje veliko brzinom gube koštanu masu. Tada kosti, naročito kukovi postaju lako lomljivi usled odliva kalcijuma.
Naučnici tvrde da ljudi bele rase češće oboljevaju od osteoporoze neko ljudi žute i crne rase. Takođe tvrde da, su ljudi nižeg rasta skloniji ovom oboljenju.
Što se tiče prevencije lekari preporučuju preglede, a najpouzdanija metoda za otkrivanje ove bolesti je koštana dezintometrija ili merenje gustine koštane mase. Biljke koje se koriste radi prevencije ove bolesti su: beli slez, konjsko zelje, rastavić, lucerka, glatki sladić. Uzimaju se svakodnevno u obliku čaja ili tinkture. Takođe preporučuje se unošenje hrane bogate kalcijumom, mleko, losos, badem, karfiol, nemasni jogurt, brokoli, smokve, kelj… Istraživanja su pokazala da žene koje puše povećavaju mogućnost oboljevanja za čak 50%.
B jabukama, kruškama, pšenici, spanaću, grožđu, ananasu i jezgrastom voću.
Takođe naučnici preporučuju sunčanje, ali u intervalima kada zračenje ne škodi koži.