Aritritis

Marko Petrovic,

Aritritis je reumatsko oboljenje koje zahvata zglobove. Zapaljenje počinje u opni koja oblaže unutrašnjost zgloba, i koja obezbeđuje hranjenje hrskavice i stvaranje zglobne tečnosti. Posledica ovoga je stvaranje panusa- umnoženog tkiva zapaljene opne, koji izjeda zglobnu hrskavicu, a manifestuje se deformitetom, bolovima, i poremećajem zglobova. 
Od ove bolesti uglavnom oboli populacija starija od 60 godina, od toga najčešće oboljevaju žene starosnog doba između 40 i 60 godina. Nepoznat je uzrok ove bolesti, ali se predpostavlja da može proisteći iz virusa i bakterija. Što se tiče genetike, najveću verovatnoću imaju blizanci, tj. ukoliko se aritritis ispolji kod jedne osobe, najverovatnije je da će je imati i druga.
 Međutim, naučnici smatraju da je ishrana jedan od velikih faktora koja utiče na ovu bolest. Njenim pravilnim unošenjem, ali i izbacivanjem štetnih namirnica iz ishrane, u mnogome može doprineti oporavku, ali i ugroziti zdravlje. Naučno je dokazano da mlečni proizvodi-laktoza nepovoljno utiču na bolesnike, a najviše na žene. Zato što žene obolele od aritritisa nemaju dovoljno enzima za varenje laktoze. Namirnice koje štetno utiču na aritritis su: kukuruz, pšenica, mleko, meso, beli krompir, paradajz, paprika.. Đumbir ima pozitivno dejstvo na ovu bolest, zato što deluje antioksidantno i razgrađuje kiseline koje se stvaraju u toku zapaljenja zglobova, smanjuje otok i bol, a unosi se razmućen u vodi, ili kao dodatak ishrani. Bolesnik putem ishrane treba da unosi što više ribe bogate masnim kiselinama omega 3, koje smanjuju oslobađanje citokina, koji je štetan po zglobove.  Dokazano je da proizvodi od aloje mogu imati pozitivno dejstvo na ovu bolest. Aloja smanjuje otok, blokira bol, i stimuliše obnavljanje hrskavice u zglobu.
Medicinski tretmani umanjuju bol i otok, ali njihovim stalnim korišćenjem pacijent postaje imun na lekove, posle čega osobe obolele od aritritisa mogu imati depresiju, zamor, i konfuziju.

Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →