Iritabilni kolon

Marko Petrovic,

Iritabilni kolon predstavlja najčešće oboljenje, poremećaj creva. Ova bolest se stvara najčešće posle stresnih situacija, a bolesnici su depresivni, pa se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti. Psihosomatske bolesti se ispoljavaju na organima, ali ne izazivaju njihovo trajno oštećenje. Faktori koji utiču na ovu bolest su: emotivna rastrojenost, depresija, umor, loša ishrana, alkohol, duvan... Kod obolelog se javljaju jaki grčevi, bolovi u crevu, problemi sa opstipacijom, proliv, zatvor. Creva obolelog su osetljiva na sve. Bol se javlja nakon obroka, a smanjuje nakon pražnjenja creva, zato bolesnik treba da praktikuje što česće pražnjenje creva, iako ova bolest ne ostavlja trajne posledice. Što se tiče dijagnoze, obavezno se treba konsultovati sa lekarom, zatim nakon postavljanja same dijagnoze isključiti tumor, ili genitalni trakt kod žena, jer simptomi mogu voditi ka ovim bolestima, za dokazivanje ove bolesti obavezno se mora uraditi laboratorijska analiza. 
Cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva, čime će prvenstveno najviše doprineti pravilna ishrana. Preporučuje se voće, povrće, mahunarke (namirnice čijim se jelom oslobađaju gasovi), čajevi, tečnost, a treba izbegavati alkohol, duvan i previše začinjenu hranu. Iz ishrane treba izbaciti i gazirane napitke, kofein, mlečne proizvode, mesne prerađevine. Crni slez, laneno seme, kamilica, matičnjak, nana, hajdučka trava se trebaju koristiti u ovom periodu što više u vidu čajeva. 
Stres, kao jedan od izazivača ove bolesti, u periodu lečenja treba izbegavati. Iritabilni kolon se može javiti bilo kada, a najčešći je kod tinejdžera i u periodu sazrevanja. Žene češće dobijaju ovu bolest nego muškarci. 

Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →