Kako se ugojiti?

Marko Petrovic,

Do mršavosti može doći iz dva razloga: usled dugotrajne bolesti ili usled sklonosti organizma. Pored ova dva treba napomenuti i treći a to je želja za održanjem vitkosti, tj nezdrava želja za manjkom kilograma.

Do mršavosti može doći iz dva razloga: usled dugotrajne bolesti ili usled sklonosti organizma. Pored ova dva treba napomenuti i treći a to je želja za održanjem vitkosti, tj nezdrava želja za manjkom kilograma.

Da li ćete smršati, ugojiti se ili ostati sa istom kilažom zavisi od vašeg dnevnog unosa i potrošnje kalorija. Ukoliko unosite više no što trošite, ugojićete se. Toliko je prosto.

 Kura gojenja dovešće do brzog rezultata ako je mršavost posledica nekog akutnog, pa i dugotrajnog oboljenja, ali će dugo, pa moža i trajno ostati bez efekta ako je u pitanju prirodna mršavost. , Bazedovljeva bolest ili obojenje hipofize ili ako postoji otpor bolesnika.

Najbrži rezultat gojenja postićićemo ukoliko bolesniku omogućimo potpun mir, pa se zato najčešće preporučuje boravak na selu, banji ili planini uz ležanje i pojačanu hranu. Ako bolesnik, koji je preležao neku težu bolest mora da ostane kući, po mogućnosti mu treba obezbediti bezbrižan i miran život 

otklanjanjem briga i uznemiravanja, a uz to i nastojati da se razonodi nekom lakšom literaturom ili po želji. U početku se mora zabraniti svako kretanje i rad.

Za vreme prve polovine kure gojenja , posle bolesti, treba jesti hranu bogatu mastima i ugljenim hidratima pošto na taj način najlakše dolazi do nagomilavanja masnog tkiva. Daje se testo, šećer, buter, pavlaka, mleko i voće. Još u samom početku treba proveriti stanje želuca, jetre i creva da ne bi došlo do oštećenja tih organa.

Kura gojenja treba da bude postepena i da i da se oslanja na stanje u kom se nalazi probavni trakt. Bilje je davati manje i češće obroke, ali ne više od šest za 24h. Da bi se izazvao apetit hrana mora da bude lepo pripremljena, začinjena i servirana.Ne treba zaboraviti da jednoličnost u hrani može dovesti do gađenja, te hrana mora biti mešovita i lako svarljiva.

Pošto je mleko brlo važan deo ishrane za gojenje, to u slučaju nepodnošljivosti treba davati mleko u nekom jelu (kohovi, pudinzi, bela kafa, pire, kakao...), ako i ovo smeta, izostaviti ga potpuno.Isto se mora uraditi i sa jajima.

Hrana može biti umereno slana, osim kada se pazi na srce i bubrege.U drugoj polovini kure bolesnicima treba davati hranu koja sadrži više belančevina. Meso mora bititeleća, jagneće, pileće, ćureće, od pitomog zeca, dok svinjsko, guščje i pačeće treba izbegavati, a naročito toplo svinjsko pečenje (osim ukoliko bolesnik to ne zahteva).Salate se preporučuju jer pojačavaju apetit. Isto se može reći i za voće, mada ono ne utiče naročito na povećavanje telesne težine.

Smatra se da u toku kure gojenja treba davati i male količine alkohola, piva ili vina, ali samo u umerenim količinama i neobavezno. Pušenje treba napustiti.


Share this post← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →