Kako izgubiti kilograme i sačuvati željenu težinu? Yo-yo efekat

Marko Petrovic,

Jedan od najvećih izazova posle dostizanja željene telesne težine je i njeno održavanje.

jo jo efekat

Jedan od najvećih izazova posle dostizanja željene telesne težine je i njeno održavanje.

Neke od novogodišnjih želja su i gubitak kilograma, to možemo zaključiti na osnovu povećanja članstva u teretanama i fitnes klubovima, kao i povećanju prodaje knjiga koje se tiču dijeta. Oni koji istraju u svom cilju ubrzo shvate da nije cilj dostići određene kilograme, već i održavanje njihovog broja pod kontrolom.

Sporo gubljenje kilograma je bolje nego brzo

Jedna od najgorih stvari koje možete sebi da uradite, prema lekarima, je brzo mršavljenje. Dijete koje vam garantuju deset kolograma za deset dana nikako nisu dobre. Šta brz gubitak kilograma čini vašem telu? Prema naučnicima rizici od brzog gubitka kilograma uključuju:

  • ·Povećanje rizika od stvaranja kamena u žuči, prema njima to se dešava jednoj od 4 osobe koja brzo gube kilograme
  • ·Dehidracija
  • ·Pothranjenost
  • ·Disbalans elektrolita koji može biti opasan po život

Umesto da vam ciljevi budu visoki, potrudite se da gubite jedan kilogram ili manje nedeljno.

Zamenite nezdravi način ishrane zdravim

Jedan od najboljih načina da izgubite kilograme je da se zdravo hranite. Striktna dijeta, dugoročno može dovesti do problema. Istraživanja su pokazala da uzdržavanje od jedne hrane dovodi do njenog povećanog unosa kada zabrana prestane, kao i da se u uslovima stresa unosi punomasna hrana.

Vežbajte sa svojim partnerom

Najbitniji deo u održavanju organizma u formi i broja kilograma na zadovoljavajućem nivou je redovno vežbanje.Bez obzira da li je to lagana šetnja, trčanje, plivanje ili aerobik, nađite nešto u čemu uživate i šta vas opušta, da bi na tom sportu se dugo i zadržali.

Vežbanje sa partnerom je dobro za one koji imaju tendenciju da se samo okrenu na stranu i provedu još par sati u krevetu nego li da se bave sportom. Imati nekoga ko će vaš kontrolisati i ko vežba redovno jako je bitno za one koji imaju niže samopouzdanje i kojima ti prvi i najteži treninzi predstavljaju napor umesto uživanja.


Share this post← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →