Kako ojačati imunitet?

Marko Petrovic,

Imunitet (od lat. immunitas – olobođen od službe, poreza) je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti.

Imunitet (od lat. immunitas – olobođen od službe, poreza) je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Imunitet funkcioniše poput mehanizma čija je uloga uspostavljanje barijera protiv patogena (virusi, bakterije, parazita), kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova (npr. zmijski). Sveukupni mehanizam odbrane organizma zovemo imuni sistem.

Zima predstavlja godišnje doba sa dosta izazova iz mnogih razloga, a pre svega jer se treba čuvati od prehlade i gripa. Iako ne možemo sprečiti virus gripa da se da se nalazi svuda oko nas, možemo ojačati imuni sistem i na taj način povećati verovatnoću da će i ova zima biti bez gripa.

Kako ojačati imuni sistem? Kako podići imunitet? Prva linija odbrane protiv gripa ili obične prehlade je zdrav način života. Generalno ovo podrazumeva nekoliko mera koje su svima poznate, poput održavanja zdrave telesne težine, konzumiranje čitavog zrna žitarica, konzumiranje svežeg voća i povrća, redovno pranje ruku toplom vodom i antibakterijskim sapunom, spavanje barem osam sati dnevno (ili onoliko koliko vam je potrebno) i minimizovanje konzumiranja alkohola.

Uglavnom, jedna od bitnijih stvari koje treba uključiti u ishranu, u cilju ojačavanja imunog sistema, su namirnice koje sadrže vitamin C. Bez obzira na količinu koju unesete, organizam će apsorbovati potrebnu količinu vitamina C dok će ostalo, odnosno višak, izbaciti, tako da je bitno pojesti jednu pomorandžu ili popiti čašu đusa svakog dana da bi se održavao optimalan nivo.

Način održavanja optimalnog nivoa vitamina C treba odabrati u skladu sa ličnim afinitetima. Ukoliko vam stil života dozvoljava treba konzumirati sveže voće. Međutim, ukoliko redovna konzumacija namirnica koje sadrže vitamin C predstavlja problem, iz nekog razloga, treba se osloniti na pilule, dodatke ishrani.

U nepovoljnim životnim uslovima može da nastane deficit usled dugotrajnog neunošenja svežeg voća i povrća (tri meseca). Nedostatak vitamina C u organizmu nastaje nakon dugih zimskih meseci, kada se na proleće ne mogu popuniti ispražnjeni depoi vitamina C zbog visokih cena svežeg voća i povrća.

Hipovitaminoza je delimičan nedostatak vitamina C koji se manifestuje gubitkom apetita, umorom, nervozom, bolovima u mišićima i zglobovima, gubitkom telesne težine, suvom kožom i čestim prehladama.

Druga strategija za ojačavanje imunog sistema predstavlja smanjenje količine stresa koju organizam treba da apsorbuje. Stres može biti fizički, kao na primer pušenje, koje značajno utiče na zdravlje i predstavlja naviku koje se treba rešiti, ili socijalni. Socijalni stress može predstavljati ogroman izazov za imuni sistem. Socijalni stress je rezultat razdora i neslaganja sa priljateljima, porodicom, poslovnim saradnicima i tako dalje. Kako bilo, ne treba ići u krajnost, po pitanju smanjenja socijalnog stresa, i potpuno se izolovati od drugih, jer je dokazano da izolacija ima veći negativni efekat na nivo imuniteta.

Kako vežbanje utiče na stanje imunog sistema? Poput održavanja zdravog režima ishrane i održavanja normalne telesne težine i redovne fizičke aktivnosti predstavljaju izvor dobrog raspoloženja i generalno dobrog zdravlja. Treba usvojiti takav rezim vežbanja, da on ne podrazumeva prevelike fiziče napore, dizanje prevelikih težina, kao i određeno vreme za kardio vežbe (ne više od jednog sata) poput trčanja i aerobika. Preterano vežbanje nije preporučljivo jer predstavlja jedan od izvora stresa.


Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →