Neven – Calendula officinalis

Marko Petrovic,

Neven je jednogodišnja zeljasta biljka visoka do pola metra. Kod nas se svuda gaji kao omiljeno narodno cveće. Neven je poreklom iz mediteranskog područja i zapadnih delova Azije.

Neven je jednogodišnja zeljasta biljka visoka do pola metra. Kod nas se svuda gaji kao omiljeno narodno cveće. Neven je poreklom iz mediteranskog područja i zapadnih delova Azije.

Botaničke osobine Nevena – Calendula officialis

Neven je jednogodišnja, ređe dvogodišnja zeljasta biljka. Neven ima dubok, vretenast koren. Stablo je visoko 40-70 centimetara sa kratkim interodijama. Listovi su naizmenično raspoređeni, duguljasti, svetlozeleni, maljavi i blago nezubljeni. Cvast je terminalna glavica prečnika 4-7 centimetara. Cvast Nevena je jarko narandžaste boje. Masa 1000 zrna je 5-10 g. Seme zadržava klijavost 5-6 godina.

Cvasti su žute ili narandžaste, pojedinačne, 2-5 cm široke, ređe biljka u cvatu. Lako se gaji i brzo razmnožava. Cveta od proleća do jeseni.

 

 

Lekoviti deo biljke Neven – Calendula officialis

 

Od Nevena se koriste cvetovi, koji se u obliku raznh čajeva koriste za tretiranje želudačnih i crevnih oboljenja. U obliku pomada i masti od Nevena koriste se za lečenja rana.

 

Beru se narandžasti ili žuti jezičasti cvetovi, koji imaju karakterističan miris i blag aromatičan ukus. Oni treba da se brzo i dobro osuše i čuvaju u staklenim posudama. Cveta od juna pa do kasne jeseni.

 

Aktivne materije Navena su u cvasti nagomilaniflavonoidi, karotinoidi, etarsko ulje (0,02%), tanini i gorke materije. Cvet treba brati po suvom i sunčanom vremenu u korpe i što pre osušiti na jakoj promaji, da što bolje sačuva prirodnu boju i miris.

 

Lekovito delovanje biljke Neven – Calendula officinalis

 

Neven se upotrebljava spolja i iznutra, više u narodnoj nego u naučnoj medicini. Ulje Nevena se koristi za lečenje kožnih bolesti, kao i za smanjenje tumora. Čaj od cvetova Nevena ima lako umirujuće dejstvo, snižava pritisak, posebno u toku klimaksa.

 

Nevenovo eterično ulje deluje protiv mnogih mikroba, a saponini sprečavaju da se na koži nastane gljivice. Triterpenski alkoholi kod Nevena sprečavaju upale pa stoga preparate od Nevena koriste u za lečenje oštećenja kože kao i u kozmetici. Važan je i uticaj koji Neven ima na zaceljivanje rana. Neven zapravo podstiče stvaranje novih ćelija. Pospešuje cirkulaciju krvi i tonus kože.

 

Neven je blag antiseptik. U obliku čaja ili masti upotrebljava se za lečenje nekih kožnih bolesti, posebno impetinga. Posebno je dobar čaj za znojenje i za regulisanje neuredne menstruacije.

 

U hemeopatskoj i narodnoj medicini upotrebljava se za ispiranje i oblaganje rana, čireva, ujeda pčela i osa, opekotina, za vaginalno zapiranje, za lečenje želuca, creva i žuči.


Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →