Salep - Orchis morio - Divlji Krompir, Pasja Muda, Kaćunak, Lepa Gospica, Lepa Frajlica, Lisičja Muda

Marko Petrovic,

Salep - Orchis morio - Divlji Krompir, Pasja Muda, Kaćunak, Lepa Gospica, Lepa Frajlica, Lisičja Muda

Salep - Orchis morio - Divlji Krompir, Pasja Muda, Kaćunak, Lepa Gospica, Lepa Frajlica, Lisičja Muda

Istorija ove lekovite biljke puna je sujeverja ukorenjena uglavnom na Istoku. Orijentalci su čvrsto ubeđeni i fantastično veruju da je salep najpouzdanije sredstvo za jačanje polne moći. To vekovno verovanje je došlo i do naših krajeva i uhvatilo duboke korene u našem narodnom lekarstvu.

Vekovno verovanje da je salep ljubavni napitak afrodizijak, potiče od sličnosti ovih krtola jajetu. Stari grčki naziv biljaka od čijih se krtola dobija i pravi salep orchis, što znači jaje. Kod nas se ti divni ukrasi cvetnih planina nazivaju kaćuni i svi se njima oduševljavaju jer imaju divne svetove svih mogućih boja i oblika. Kada se kaćun iskopa, u doba cvetanja, na njemu su dve krtole, dva jajolika krompirića veličine golubijeg jajeta: prošlogodišnji i ovogodišnji. Oblik i položaj tih krtola bili su povod homeopatima da se pomoću njih može pomoći polnim organima oslabljene moći, po narodnoj poslovici „slično se sličnim leči“, osnov hemeopatske medicine i „zapisa“.

Salep se ispituje u laboratorijama više od jednog veka, ali do sada u njemu nisu otkriveni sastojci koji bi delovali na jačanje polne moći.

Salep je tipična sluzava droga i dejstvo sluzi je vrlo blagotvorno i korisno. U naučnoj medicini vekovima se upotrebljava kao blago, neškodljivo , lekovito sredstvo za lečenje upala sluznih creva i želuca protiv raznih katara i proliva osobito u dece. Od salepove sluzi, sa nekim dodacima pravi se salepova čokolada.

Napitak „Salep“ se pije kao sredstvo za uživanje, poslastica i hranljivi napitak.

Narodna imena: Divlji Krompir, Pasja Muda, Kaćunak, Lepa Gospica, Lepa Frajlica, Lisičja Muda...


Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →