Reuma

Marko Petrovic,

Reumatizam, bolna oboljenja kostiju, mišića, zglobova, zglobnih čaura i tetiva. Bolna oboljenja nerava zovu se neuralgije. Reumatski bolovi su često praćeni otokom zglobova, mogu da se šetaju po telu, a pogoršavaju ih hladnoća i vlaga.


Reumatizam, bolna oboljenja kostiju, mišića, zglobova, zglobnih čaura i tetiva. Bolna oboljenja nerava zovu se 
neuralgije. Reumatski bolovi su često praćeni otokom zglobova, mogu da se šetaju po telu, a pogoršavaju ih hladnoća i vlaga. Uzročnik bolesti, mogu biti žarišta infekcije i alergija, često ostaje nepoznat. Hroničan reumatizam zglobova može dovesti do promena na zglobnoj čašici i do atrofije mišića, pa se zglob može ukočiti. Reumatizam mišića počinje ili naglim bolovima u slabinskim mišićima, ili bolovima u drugim mišićima (mijalgija). Lečenje zavisi od vrste i uzroka reumatizma.


Antireumatici,
 lekovi koji se koriste u terapiji reumatskih bolesti. U ove svrhe se koriste steroidni hormoni (npr.kortizol) i nesteroidni lekovi protiv zapaljenja (salicilati, pirazoloni, ibuprofen, indometacin i dr.). Svi antireumatici mogu prouzrokovati vrlo neprijatne neželjene efekte, kao što su razmekšavanje kostiju, tegobe u želucu, oštećenje jetre i bubrega. Pri dugotrajnom lečenju neophodna je povremena kontrola kod lekara.

Reumatologija, deo medicine koji se bavi proučavanjem i lečenjem reumatičnih oboljenja. Lekar-specijalist za ovu vrstu bolesti naziva se reumatolog.

Reumatska groznica, akutno oboljenje zglobova, najčešće u dečjem uzrastu, uzrokovano streptokokom. Obično počinje kataralnom anginom, a posle 2-3 sedmice javljaju se naglo visoka temperatura, bolan otok čas jednog čas drugog zgloba, a može zahvatiti i druge organe (koža, mozak, pluća i naročito srce). Često se ponavlja i ostavlja posledice na srčanim zaliscima (stečene srčane mane), te je posle uspešnog izlečenja prvog naleta bolesti, potrebna višegodišnja zaštita penicilinom.


Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →