Herpes zoster

Marko Petrovic,

Herpes zoster je infekcija koju prouzrokuje varičela zoster virus. Ovaj virus prouzrokuje i ovčije boginje. Javlja se kada nakon preležanih boginja, virus bude neko vreme neaktivan u pojedinim ćelijama, ali usled njegovog ponovnog aktiviranja stvara se herpes zoster. Prema istraživanju petina osoba koja je preležala ove boginje će dobiti herpes zoster, od koje većina ga dobije samo jednom u toku života.
Uzroci herpesa mogu biti pad imunološkog sistema, povišena temperatura, stres... Prvi simptomi zostera su žarenje i svrab kože, uglavnom na jednoj strani tela. Zatim na crvenilu dolazi do stvaranja plikova koji su prisutni dve do tri nedelje, i na tom delu se javlja jak bol. Bol se sprečava lekovima, ,a lečenju pomaže vitamin B, naročito vitamin B-12, koji se daje u većim dozama. Dijagnoza se postavlja dermatološkim pregledom tako što se supstanca iz plikova šalje na laboratorijski pregled. Herpes zoster može se preneti i na druge osobe, u toku faze mehurića direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, ukoliko ta druga osoba nema imunitet protiv virusa. Kod inficiranih osoba tada će se pojaviti boginje, i neće se odmah pojaviti zoster. Od momenta osipanja sve do pojave kraste osoba je zarazna.
Komplikacije herpes zostera se javljaju u obliku bola, peckanja, svraba koji traju i posle povlačenja sa obolelog dela kože, najčešće kod starijih pacijenata. Antivirusna terapija može sprečiti pojavu ove komplikacije. Uticaj herpes zostera kod starijih osoba može smanjiti vakcinacija protiv varičele u detinjstvu.
Ukoliko dođe do ponovnog pojavljivanja zostera tj po drugi put, bolovi su znatno veći i neizdrživi naročito kod starijih bolesnika gde se pojavljuje postherpetična neuralgija koja iscrpljuje naročito osobe sa oslabljenim imunloškim sistemom. 

Share this post



← Prethodni post Translation missing: en.Sledeći post →